Renovera Рviktiga experttips inf̦r badrumsrenoveringen

Jafo golvbrunn

Jafo

Renovera badrummet
Har du tröttnat på ditt gamla badrum och är sugen på något nytt? Börjar kaklet lossna, handfatet hänga snett och golvet få fula märken som du inte blir av med. Här tipsar våra experter om vad du ska tänka på för at få ett lyckat resultat.

jafo golvbrunn renovera

Jafo

1.Var på/i badrumsgolvet bör man placera sin golvbrunn?
Den bästa placeringen är in vid väggen under duschblandaren. Alternativt i mindre badrum i ett hörn nära duschblandaren. Man får då bästa avrinningen av duschvattnet och där med en torrare miljö.
2.Hur får man ett bra fall på golvet?
Alla auktoriserade plattsättare är utbildade att lägga golvplattor med rätt golvfall. Med väggnära golvbrunnar underlättas plattsättarens arbete eftersom golvfallet läggs bara åt ett håll in mot väggen. Man kan då också välja golvplattor i stora format med mindre antal fogar. Stora plattor finns också att tillgå i betydligt fler kollektioner.
3.Har ni någon storsäljare/nyhet i höst? I så fall vad?
Unidrain finns också i en variant som heter Shower Line där golvavloppet har ett inbyggt lokalt golvfall som ger många installationstekniska fördelar.
4.Hur tror du utvecklingen av designbrunnar ser ut i framtiden?
Väggnära golvbrunnar kommer öka betydligt i framtiden. Dels på grund av de tekniska fördelarna men också för att en väggnära golvbrunn inte bara är en teknisk nödvändighet i badrummet utan också blir ett designelement som bidrar till att lyfta hela badrummets utseende.
5.Om man har en gammal golvbrunn som man vill byta ut mot en modern version, kan man göra det utan att lägga om hela golvet?
En ny golvbrunn i ett gammalt badrum kräver i princip alltid att både badrummets tätskikt och ytskikt byts. Vid totalrenovering så skall man satsa på golvavloppet, tätskiktet, klinker och kakel. Det skall man leva med under 20–30 år till nästa totalrenovering. Allt annat i badrummet kan bytas under årens lopp.
PER A SVENSSON, JAFO

BYGGKERAMIKRÃ…DET GOLVBRUNN RENOVERA

BYGGKERAMIKRÃ…DET

1.Vad är det vanligaste misstaget man gör när man ska renovera sitt badrum?
Vanligast är nog att man slarvar med planering av sitt våtrumsprojekt.
2.Vad är viktigt att tänka på innan man sätter igång med sin renovering?
Fundera igenom och planera projektet noga innan start. Tänk igenom var du vill ha belysning, handdukstork mm. Sådant kan kräva genomföringar i tätskiktet som är svåra att göra bra i efterhand. Även fasta möbler och mindre infästningar är bra att planera i förväg. På så sätt kan plattsättaren förbereda monteringen redan när han bygger väggen. Besök bra kakelbutiker och rådgör med dem, där finns mycket kunskap. Välj en plattsättare med behörighet hos Byggkeramikrådet, du hittar dem lätt på bkr.se. Begär offert från flera stycken för att kunna jämföra priser och be även att få referenser. Kontrollera med firman vilka som faktiskt kommer att arbeta i ditt våtrum, de som kommer ska kunna visa en legitimation från BKR. Du bör också kräva av företaget att de eventuella underentreprenörer de anlitar i sin tur har behörighet hos sin branschorganisation. Ofta ska en VVS-firma göra vissa arbeten och de ska vara behöriga hos Säker Vatten.
När du gjort ditt val så gå noggrant igenom allt med plattsättaren. Det är mycket viktigt att ni har samma bild av vad du önskar så att du inte blir besviken efteråt. Lyssna även på de råd du får från plattsättaren. Han eller hon har erfarenhet som fackman och vet vad som kanske inte blir så bra i slutändan.
När ni enats så skriv ett avtal där allt finns med. Använd gärna Hantverkarformuläret som finns att ladda ner på bkr.se. Där finns också en Checklista som kan vara ett bra stöd när du ska göra en badrumsrenovering med kakel och klinker. Efter avslutat arbete ska du få ett Kvalitetsdokument utfärdat av det behöriga företaget. Det är en värdehandling som visar att ditt våtrum är utfört på ett fackmässigt sätt.
3.Får man renovera sitt badrum själv?
Ja, de flesta försäkringsbolag accepterar gör-det-själv arbeten. Du bör dock kontrollera med ditt bolag först. Tänk även på att det är ganska komplicerat att renovera ett våtrum så det är inget som rekommenderas om du inte är mycket händig. Skulle du få en vattenskada pga att arbetet är felaktigt utfört kommer du inte få någon ersättning från försäkringsbolaget.
4.Vilka kriterier måste uppfyllas för att försäkringen ska gälla efter renoveringen?
Arbetet måste vara fackmässigt utfört. Som fackmässighet inom keramiska våtrum anses BBV, Byggkeramikrådets Branschregler för våtrum, utgöra normen. För VVS-arbetena gäller Säker Vatten.
5.Har storleken betydelse när man ska välja golvplattor?
Stora plattor blir allt populärare. De kräver dock lite speciell teknik vid läggningen för att resultatet ska bli bra. De ska dubbellimmas eller sättas i så kallad flytfix för att säkerställa full täckning och vidhäftning mot underlaget. Det är även svårare att få till ett bra fall med stora plattor. Väljer man stora plattor bör man därför alltid överväga att gå över till en mindre platta runt brunnen för att få till en bra avrinning.
PER BERNHARDSSON, BYGGKERAMIKRÃ…DET
LÄS MER OM KÖKSRENOVERING
LÄS MER OM FRÄSCHA BADRUM
LÄS MER OM GOLVVÄRME

Text Suzanne Linge

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar