En badtunna representerar avkoppling och lyx, och har lite spakänsla över sig. Trots det är prislappen för en tunna i regel inte lika hög som för en pool, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för den som vill kunna bada året runt till ett överkomligt pris. Badtunnor rymmer dessutom vanligtvis mellan 4 och 14 personer beroende på modell – vilket gör att badandet kan bli en trevlig familjeaktivitet. De flesta badtunnor är byggda i trä, som är ett poröst material där bakterier har lätt att få fäste. Bakterier kommer in delvis från vattnet som man vanligtvis tappar upp från sjö eller hav, samt delvis från personerna som badar i tunnan. I det varma vattnet, som i tunnan eldats upp till behaglig temperatur, trivs bakterierna sedemera mycket bra och växer snabbt till sig.
För att motverka bakterietillväxt i badtunnan är det bästa att tömma tunnan efter varje badtillfälle. Ju längre tid vattnet får ligga – desto mer kan bakterierna föröka sig. Förutom att tömma ur vattnet efter varje användning kan man med fördel även tvätta ur tunnan med vatten och såpa. Efter rengöringen kan man gärna fylla upp tunnan med lite rent vatten och låta det ligga, på så vis undviker man att träet torkar och spricker. När det sedan är dags att använda tunnan igen så tömmer man ur detta vatten och fyller upp tunnan igen.
Det finns dock alternativ till badtunnor helt i trä. Nämligen plast- eller glasfiberinredda badtunnor. I dessa fastnar inte bakterier lika lätt på den släta, hårda ytan. Även i dessa bör vattnet bytas ut mellan badtillfällena, men de är lättare att göra rena invändigt. Och man behöver inte fylla upp tunnan med rent vatten mellan badtillfällena efter rengöringen, för plast och glasfiber riskerar inte att spricka eller torka ut på samma vis som ett levande material som trä gör. Om man väljer att sköta tunnan som en pool, behöver man inte tömma den på vatten efter varje badtillfälle.
Då har man filter som filtrerar bort skräp och smuts i tunnan, samt poolkemikalier som håller bakterierna borta och ph-värdet på en lämplig nivå. Man klorerar efter varje bad, och vid nästa badtillfälle är vattnet klorfritt då klor förbrukas hela tiden. Dels genom oxidation av de partiklar som kloret angriper, och dels genom kontakt med solljus. På grund av detta måste klor kontinuerligt tillsättas om man ska slippa byta ut vattnet. Om man väljer att sköta tunnan som en pool bör man byta ut vattnet efter ungefär var sjätte badtillfälle.