HÃ¥ll handdukarna torra

puroms-leros 

Handdukstorken är numera en självklar del av vår badrumsinredning. Förutom att torka handdukar och badlakan så bidrar den till ett hälsosamt klimat och en sund våtrumsmiljö. Men att välja rätt bland alla modeller är inte alltid det enklaste. Här får du några tips på vägen.

Innan man ger sig ut och tittar på olika handdukstorkar bör man fundera lite över vad man är ute efter. Hur många ska använda badrummet? Vill man ha sin handdukstork uppvärmd med el, vatten eller både- och? Hur stort utrymme har du och vilken typ av design faller dig i smaken?
Stegmodellen är vanlig, där hänger man handdukarna under varandra. I ett mindre badrum kan man installera en modell som ser ut som en stång med krokar där man hänger upp handdukarna. I ett stort badrum kan man ha en tork med svängbara armar.
Vad har du för ytbehandling och form på krokar, blandare och beslag? Snyggast är ju såklart om din handdukstork kan matcha den övriga badrumsinredningen.

Placera handdukstorken så att du enkelt kan nå dina handdukar från duschen eller badkaret. Minimiavståndet till golv är 50 mm, men handdukstorken sätts oftast högre upp. Vill du ha en vattenburen eller elektrisk tork? Det enklaste är att sätta upp en elektrisk handdukstork som inte kräver några andra anslutningar än ström. Den fylls med en cirkulerande vätska och har en elpatron som värmer. Har man vattenburen värme i badrummet, som exempelvis en radiator är det fördelaktigt att utnyttja det vattnet till handdukstorken. En vattenburen radiator är på så sätt energieffektiv i drift. Nackdelen är att den inte blir varm sommartid om man inte kör den på en separat slinga. Men det finns kombinationsmodeller som kan anslutas till centralvärmesystemet vintertid och nyttja en elpatron sommartid. Det finns även handdukstorkmodeller som ansluts till tappvarmvattnets krets.

Pajak-duschbyggarna

Pajak från Duschbyggarna kan värmas med el eller vatten med elpatron eller vattenventil som tillbehör. Pris från 19 920 kr.

När det kommer till vattenburna modeller är effekten beroende av temperaturerna i värmesystemet. I en eldriven tork kan elpatronens effekt variera mellan 50 och 600 W beroende på om man även ska använda den som värmande element.

Handdukstorkar är många gånger till störst nytta på sommaren då luftfuktigheten är som högst. Men kom ihåg att torken inte tar bort någon fukt, den måste fortfarande ventileras ut. Undvik att stänga av golvvärmen sommartid för att låta handdukstorken sköta uppvärmningen. Värme stiger uppåt och golvvärme ger därför bättre effekt och värmer hela rummet

Välj en handdukstork med energisparfunktion, till exempel termostat, timerstyrning eller temperaturreglering. Man kan även installera handdukstorken med brytare och stänga av den när den inte behövs!

Tänk på att vid fast elinstallation ska allt elarbete utföras av en behörig elektriker och montering ska ske enligt gällande starkströmsföreskrifter.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar