Skötselråd för duschar – hur g …
Skötselråd för duschar – hur gör man? Faktum är att det är en av de frågor som vi på badextra.se får in mest frekvent i vår ...
Förverkliga dina badrumsdrömmar Ska du renovera- eller bygga nytt badrum? Svårt att välja porslin, kakel och inredning? Eller känns planeringen av rummets olika delar helt enkelt för knepig? I så fall har du kommit helt rätt. Här får du tips från några av landets främsta experter när det kommer till badrumsrenovering. Det är mycket att ta tänka på och ta hänsyn till när man ska förverkliga sina badrumsdrömmar. Fallgroparna är många och risken stor att det inte riktigt blir som man tänkt sig om man inte planerar noga. Därför har vi tagit hjälp av några av våra mest kunniga experter som här delar med sig av sina fem bästa råd för en lyckad badrumsrenovering.
Konkret Ola Hedlund Design
1.TÄNK NATUR
Att renovera ett badrum bygger ofta på badrumsdrömmar om det personliga och lite lyxiga intrycket som man vill nå. Om man vill lyckas med inredningen i just badrum utan att det blir tråkigt så tänk natur. Dels för att det ofta är just från naturen vi hämtar våra bästa badminnen och dels för att det är tidlöst, en stil som vi inte tröttnar på så fort. Tänk material som är- eller påminner om sten, trä och växter.
2.BETONG
Att byta ut den klassiska vita porslinshon mot ett handgjutet betonghandfat kan vara det där extra som gör rummet unikt och ger en känsla av design och kvalitet. Betongen går att få från en ljus vit ton med inslag av framslipade stenar för det där levande intrycket till en riktigt mörk och rustik gråsvart färg. Är du riktigt ute efter det unika och är säker på din förmåga att inreda kanske du till och med vågar dig på ett infärgat handfat i en spännande ton.
3. ÅTERBRUK
Många gånger kan man också lyckas väldigt bra genom att ta tillvara på något gammalt eller fynda på second hand. Det skapar en mer personlig karaktär i rummet.
4.PLANERA DIN BUDGET
Genom att ha en klar bild av vilken känsla man strävar efter kan man lättare planera sin budget. För att inte badrumsrenoveringen ska kosta en förmögenhet kan det vara smart att gasa och bromsa på rätt ställen, låt vissa delar kosta men spara in på vissa andra. Du kan uppnå ett lika bra resultat som en professionell inredare fast billigare.
5.VÄGGAVLOPP
Om du har möjlighet så dra handfatets avlopp i väggen istället för i golvet. Då har du möjligheten att ha ett snyggt öppet underrede utan problem med avloppsrören.
Qvesarum Byggnadsvård Joakim Emanuelsson
1.BJÄLKLAGET
Även om badrumsrenoveringen skall bege sig i ett gammalt hus så inte ge avkall på komforten. Man kan inte bo i ett museum. Börja med att kolla så att bjälklaget är anpassat för ett klinkergolv. I gamla fastigheter är det oftast glest mellan golvbjälkarna. Även om det har legat ett klinkergolv där innan bör man kolla detta och komplettera om det krävs. En seriös hantverkare lägger inte ett nytt golv om det inte minst är CC 300 mm med 45×195 mellan golvbjälkarna (eller motsvarande). Är det svikt i golvet så kommer klinkerfogen att spricka över tid.
2.EL
Ta en ordentlig funderare på behovet av belysning och elkontakter i badrummet. Det behövs alltid fler kontakter än man tror till eltandborstar, plattänger, hårfönar mm. En bra belysning är A och O, både i taket och vid spegeln.
3.HÅLL STILEN
Bestäm stilen och håll den rakt över. Har man t ex ett hus från förra seklet så är ett 20- eller 30-tals tema tacksamt att inreda efter. Med högspolande wc, pelarhandfat och ett schackrutigt golv i svart och vitt. Har man mer ett lantligt hus/gård så kan man gå på badrumsdrömmar med en badrumsmöbel i tonad vit med ett gjutjärnsbadkar på tassar. Bor man i ett hus från 1700-talet så kanske man vill plocka upp stilen även i badrummet med en badrumsmöbel av gustavianskt snitt med ett kopparbadkar i sitt- eller liggmodell.
4.RITA & PLANERA
Rita upp/planera och köp in de produkter som skall monteras i badrummet innan renoveringen påbörjas. När väl bygget drar i gång så är logistiken av respektive hantverkare viktig. Efter att man har rivit ut det gamla badrummet skall det in rörmokare, elektriker, snickare och slutligen kakelsättare. Det är lätt att känna stress ”när tåget går” vilket kan innebära att man gör lite väl snabba och impulsiva inköp. Jag rekommenderar alltid att man som kund anlitar en huvudentreprenör som har samordningsansvar för entreprenaden. Var noga med att få ett våtrumsintyg efter avslutat arbete.
5.FÖRVARING
Glöm inte planera in förvaring. Hyllor är bra men även dold förvaring till eventuell tvätt, använda handdukar mm.
Deko Design Per Jerberyd
1.VÅGA LYFTA FRAM DITT BADRUM
Badrumsdrömmart har de senaste åren tagit en framträdande plats i våra hem. Från att ha varit en undangömd plats har det förvandlats till ett rum där vi gärna tillbringar tid, och därmed vill lyfta fram med inredning och design. Det får gärna påminna om ett spa, eller ett hotellrum med fin inredning samt lyxiga tvålar och krämer.
2.HÅLL TEMAT
Inredningen får gärna gå i ett tema som skapar en helhet i badrummet – till exempel romantiskt, industriellt, rustikt eller glamoröst.
3.FLYTTA IN VARDAGSRUMMET
Ta in inredning och material från övriga hemmet – nu går det lika bra att hänga upp en kristallkrona i ett badrum som i vardagsrummet!
4.SÄTT EN UNIK PRÄGEL
Sätt en unik prägel på dina badrumsdrömmar och skapa ett rum som speglar din personlighet. Även om du inte vågar ta ut svängarna lika mycket när det gäller de bestående delarna såsom golv och vägg, är det väldigt enkelt att skapa effekt med till exempel ett färgsprakande handfat. Det kan utgöra basen i hela rummets karaktär, men är ändå lätt att byta ut vid behov.
5.BYT DE SMÅ DETALJERNA
Det behöver inte vara en kostsam historia att förändra sitt badrum. Med en relativt låg budget kan du byta ut handdukar, tvålar, växter och andra inredningsdetaljer, och på så sätt få ett helt nytt utseende.
Gamla Mejeriet Henrik Ulin
1.RÄTT VATTENTRYCK
Det finns ett stort intresse för vackra och ovanliga produkter och den där lilla extra med badrumsdrömmar men också ibland en rädsla och ett motstånd från entreprenörerna för desamma. Med rätt planering och bra information och underlag behöver det dock inte vara några konstigheter alls. Men innan du köper ”annorlunda” produkter är det vissa saker du ska tänka på. Börja till exempel med att fråga leverantören om produkterna är avsedda för skandinaviskt vattentryck. Somliga europeiska och asiatiska tillverkare använder traditionella gummitätningar (eller billiga keramiska tätningar) i blandare och kranar, vilka vid vårt vattentryck kan ge upphov till ett ”visslande” oljud när man använder dem.
2.RITNINGAR
Be också om att få ritningar och måttskisser på alla artiklar tidigt i byggprocessen. Detta minimerar misstag som t ex att rören till duschen är monterade genom kaklet med fel C/C-mått, eller att WC-avloppet i golvet sitter fel.
3.FÅ RÄTT OFFERT
Meddela sedan hantverkarna vilka produkter som du vill använda. Ofta tycker de det är roligt med lite ”udda” saker men de måste ha en chans att ha tagit höjd för komplicerade produkter i sin offert, så det inte kommer som en överraskning för dem i efterhand. Då blir det bara stressigt och fel.
4.TÄCKBRICKOR
Glöm inte att se till att få bekräftat av leverantören att täckbrickorna är stora nog. Det mesta i Sverige och Norge byggs enligt så kallat ”säker vatten”, vilket ofta innebär rördragning i vägg med rör-i-rör. För dessa anslutningar borrar installatörerna 60 mm hål i kaklet. De flesta dusch- och badkarsblandare levereras med 50 mm täckbrickor och problemet är uppenbart. I VVS-handel finns täckbrickor för detta ändamål i rostfritt och krom men inte i nickel, mässing eller andra finishar. Vi har tagit fram specialbrickor i alla finishar för den skandinaviska marknaden till våra varumärken.
5.VÄLJ RÄTT FINISH
Tänk på att krom och nickel inte matchar alls om de monteras bredvid varandra! Välj konsekvent antingen eller, och om leverantören skriver ”silver” eller liknande – be att få reda på vilken finish det faktiskt är. Detsamma gäller t ex mässing och guld. Det blir riktigt snyggt om metallerna matchas på blandare, handdukskrokar, toalettrullehållare och gångjärn till WC-sitsen! Tänk också på att det finns stora kvalitetsskillnader som inte alltid syns! Hör dig för med många och läs på bloggar och recensioner. Ingen vill ha ett gjutjärnsbadkar som rostar i kanten, eller blandare där pläteringen slits bort – även om de var billiga i inköp. Det är ofta ganska dyra produkter, och du skall leva med dem länge i dina badrumsdrömmar. Be leverantören att i möjligaste mån få låna hem och känna på produkterna och se finishen i ditt ljus. Du kan även be att leverantören skall ha kontakten med VVS-installatörerna för att allt ska bli rätt och missförstånd undvikas.
Teresia Jensen, INR
1. Hitta stilen. Att planera ett nytt badrum eller renovera ett badrum är en både rolig och spännande process som kräver att man tänker till. Just duschen är en yta som ofta används flera gånger om dagen, särskilt i en familj, och därför ska den vara skön att vistas i, praktisk att använda och lätt att hålla ren. Samla på dig en hög med inredningstidningar, besök en badrumsbutik eller ge dig ut och sök information online. På inr.se finns ett stort antal badrumsreportage i olika stilar som säkert kan hjälpa dig att ringa in vilken stil som passar dig bäst; till exempel lantligt, minimalistiskt eller trendigt. Tänk på att prisläget kan variera mycket mellan olika märken och material. Vilken nivå känns rimlig för just dina förutsättningar? Besök gärna avsnittet badrumsinspiration på för att skapa dig en övergripande bild och markera de badrum du gillar för senare besök
2. Optimera planlösningen.
När det blir dags att börja planera på allvar bör du undersöka förutsättningarna mer noggrant. Hur ser planlösningen ut? Finns det en golvbrunn och var i badrummet är den i så fall placerad? Har du snedtak? Om du går i duschtankar bör du dessutom tänka på att golvfallet är avgörande för att duschutrymmet ska vara funktionellt. Det innebär att golvets lutning måste byggas korrekt så att vattnet rinner åt rätt håll mot golvbrunnen och inte sprider sig i badrummet. Branschrekommendationerna har givetvis auktoriserade plattsättare koll på.
3. Välj rätt duschmodell.
Ofta finns det en given placering av duschväggen – i ett av hörnen, i en nisch eller på badkaret. Eller så finns det flera alternativa lösningar att utreda och kanske prata med en byggfirma om. När du bestämt dig för om det är till exempel en hörn-, nischlösning eller duschkabin du vill ha, är det dags att börja laborera med måtten och hitta den perfekta lösningen för ditt badrum. Detta gör du enklast i Duschverkstan där du kan infoga dina mått, jämföra modeller, se hur stor ingången kan bli, hur dörrarna rör sig och även se pris på vald kombination, se duschverkstan.se. Tänk på att om du mot förmodan inte skulle hitta någon färdig lösning som passar dig, så erbjuder INR dig också möjligheten att skräddarsy din helt egna duschlösning. Och så ett sista tips: tänk på att en duschlösning i klarglas ger en känsla av rymd i badrummet samtidigt som den inte skymmer kakelplattorna, fondväggen eller vilken väggbeklädnad ni nu har inne i duschen. Lycka till!
Gamla Mejeriet, Henrik Ulin
1. Ta dig tid med detaljerna. Det finns många tillbehör som harmonierar fint om man lägger lite energi på att hitta dem. Tänk på i detta fall att ”silver” inte alltid är silver. Nickel och krom skär sig mot varandra! Likaså guld och mässing. Mässingen kommer att åldras och förändras över tid medan guldplätering förblir som den ser ut från början. Likaså kan ni ju få wc-sitsar i samma träslag som ni tänkt någon hylla eller liknande. Små synkningar som kommer göra så stor skillnad när det matchar.
2. Samla ihop databladen/specifikationerna till hantverkarna innan bygget börjar. Det kan finnas små men ack så viktiga detaljer som de bör veta om. Ett typiskt exempel är avståndet mellan rören i väggen till duschblandaren, ett annat är var golvbrunnen skall vara under badkaret. Det är långt från alltid som de exklusiva varorna har exakt samma förutsättningar som bygghandelns standardprodukter. Var sitter elanslutningen på handdukstorken, osv.
3.Våga färg! De badrum/interiörer vi fått mest uppmärksamhet för är när vi frångått vitt kakel och arbetat med andra kulörer. Förutom att man kan få fram mer värme och känslan av ett ombonat rum så kommer dubbelglaserat kakel till sin rätt med ett annat djup och lyster än man är van vid. Kombinera släta ytor med bröstlister/taklister/golvsocklar så får väggen liv och ser arbetad ut. Använder Ni dessutom rundat kakel runt yttre och inre hörn, så blir det ett badrum era gäster sent kommer att glömma.
4.Kolla att produkterna är gjorda för skandinaviskt vattentryck! Det finns väldigt mycket att välja på, men en del är i huvudsak avsedda för sydeuropeisk eller brittisk marknad där vattentrycket är lägre i ledningarna. I sådana blandare och kranar använder man ofta traditionell tätning (till avstängning) vilket kommer att ge missljud om man kopplar det på vårt vattentryck som är mycket högre.
5.Köp kvalitet! Det finns massor av produkter av god kvalitet som inte är i det allra översta prissegmentet. Men vad skönt det är när man tittar på dem varje dag, och att det fungerar länge. Inget är ju mer irriterande än när man skall börja byta eller reparera detaljer efter något år.
Fransson & Nordh, Victoria Nordenstam
1. Ta hjälp av en köksexpert
2. Gör en plan och en budget – hur mycket får köket kosta?
3. Tänk noga igenom vad som är viktigast för just er. Är det förvaring, arbetsytor, design eller kanske en extra stor matlagningsstation?
4. Planera och beräkna tidsåtgången.
5. Ha roligt!
LÄS MER OM BADTUNNA LÄS MER OM POOL