Att göra bomben i poolen, bada bastu intill en vacker insjö eller smutta på en iskall smoothie i spabadet, det är några av alla sommarnöjen. Kanske har du en klar favorit eller så har du svårt att välja om du nu måste. Vi tittar närmare på de olika alternativen.
Pool i trädgården – ett sant nöje
Vem vill inte ha en svalkande pool i sin trädgård att hoppa ner i under de heta sommardagarna? Det finns mängder av poolmodeller att välja bland och utbudet är större än någonsin. Det finns pooler i alla prisklasser och utformningar så möjligheten att hitta något som passar för just dina egna behov är god. Du kan köpa poolpaket där du kan välja mellan att göra hela eller delar av jobbet själv. Väljer du att lägga ut det på entreprenad så är det bra att vara ute i god tid för annars kan det vara svårt att få tag på hjälp. Vill du hålla priset nere får du vara beredd på att lägga ner en hel del arbete själv. Man brukar säga att det kostar dubbelt så mycket om man låter en byggherre anlägga poolen jämfört med att göra arbetet själv.
Läge
En pool kan vara så mycket mer än bara en pool, den kan också ses som ett smycke till trädgården, något behagligt och lugnande att vila ögonen på. Gräver man ner poolen blir det som en horisont av vatten som rör sig stilla samtidigt som det ger en lyxig stilren känsla till trädgården och huset.
Bästa platsen för swimmingpoolen är där solen skiner länge och där det är lä. Den ska helst inte ligga i närheten av stora träd som skräpar ner och skuggar. Planera området runt poolen redan från början för att skapa en trivsam och mysig plats för olika tillfällen. Har man en pool så vill man givetvis använda den så mycket som möjligt tillsammans med familj och vänner. Bygg inte poolen större än att det finns plats kvar för ett rejält pooldäck där man kan tillbringa härliga sommardagar.
Vilken modell vill du ha?
Det finns poollösningar för all typ av mark, även för den lite svårare sluttningstomten. Vill du placera poolen nära tomtgränsen eller om du måste förändra marknivån så krävs det bygglov. Är du osäker kan det vara bra att göra en markutredning för att se hur marken ska beredas innan du bygger poolen.
Har du en sluttningstomt finns det modeller som både kan grävas ner och stå ovan mark. Då kan man anpassa så att flera sidor ligger an mot marken medan de andra ligger fritt.
Tänk alltid igenom budget, önskemål och möjligheter innan bygget påbörjas. Begär in offerter från flera olika företag och jämför kvalitet, pris och vad som ingår i de olika poolpaketen noga innan du bestämmer dig för vilken pool du ska köpa. Priserna kan variera ganska mycket men också kvaliteten. De lite billigare poolerna har i regel dyrare driftkostnader eftersom de inte är lika välisolerade. Titta även på vilka garantier som tillverkaren ger samt förväntad livslängd.
Gräv ner poolen
En markpool kan byggas på flera olika sätt. Den klassiska och mest kostsamma poolen är en gjuten form i betong eller i lecablock som sedan kläs invändigt med kakel eller mosaik. För att bygga den här typen av pool krävs ordentlig markberedning och ett gediget kunnande. Det är ett stort projekt som måste planeras noga men det är absolut den vackraste poolen.
Ett vanligare och billigare alternativ i är att välja en pool i form som är tillverkad med ett ytskikt i plåt eller plast. Väggarna täcks invändigt av en duk eller en så kallad liner som oftast efterliknar mosaik och klinker till utseendet men finns även i andra mönster och färger. En platssvetsad liner är tjockare och tåligare än en fabrikstillverkad och håller längre. Marken runt omkring karet stöttar upp själva formen. Det är viktig att stomme och liner håller för det svenska klimatet med sina kalla vintrar.
Underhållet i en markpool är viktig och att rensa och hålla väggarna rena är en förutsättning för hälsosamma bad. I en markpool med liner kan vattnet vara kvar i poolen under vintern men ledningarna, filter och pumpar måste tömmas på vatten för att inte sprängas. Det finns inga krav på byggnadstillstånd för en markpool men det kan däremot krävas marktillstånd eller en bygganmälan för att bygga den.
Sätt poolen på marken
Den enklaste formen av swimmingpool är den som byggs ovan mark och då behövs inget markarbete för att få poolen på plats. Det är egentligen bara att ställa dit den efter att ha kollat upp bärigheten på marken och se till att den är jämn och stabil. De känns inte lika lyxiga och estetiska som de nedgrävda men bygger man ett vackert trädäck och planterar buskar runt så smälter poolen in i trädgården på ett naturligt sätt. Det är ett bra alternativ om man inte vill lägga ner allt för mycket pengar i sin poolinvestering.
Materialet för en ovanmarkspool är ofta någon form av PVC för själva karet eller formen men det finns även formar i trä, glasfiber och plåt. Runt detta byggs en träram upp som håller poolen stabil och till det kommer själva ytskiktet för poolen, den så kallade linern som klär insidan av poolen.
Värma vattnet
Det finns flera sätt att värma upp en pool på där ett av de mer populära sätten är via solfångare, en effektiv och energisnål lösning. Att använda sig av det värmesystem som redan finns i huset är en annan. Det är viktigt att täcka en swimmingpool som är uppvärmd när den inte används och att isolera den väl på sidorna och undertill för att uppvärmningen ska bli effektiv. Den som är riktigt mån om varmt vatten även under vår och höst kan installera en värmeväxlare.
Viktiga tillbehör
Poolöverdrag eller pooltäckning är ett måste, framförallt för att ingen ska trilla ner i poolen av misstag. Har man inte ett godkänt staket runt poolen är det till och med lag att ha poolöverdrag. Förutom att lagen kräver poolskydd bidrar ett pooltak eller pooltäcke till lägre uppvärmningskostnader samt lägre klorförbrukning. Alltså gör man även en insats för miljön men även plånboken när poolen skyddas av ett poolskydd. Med överdraget minskar nämligen också energikostnader och energiåtgång för uppvärmningen då det gör att vattnet inte dunstar. Det finns olika typer av överdrag och tak till pooler som består av mer eller mindre avancerade system.
Det enklaste är egentligen bara en duk som man lägger över manuellt för att skydda mot smuts nedfallande löv och grenar. Men de vanligaste är automatiska eller halvautomatiska varianter och består vanligen av lameller som både bevarar värmen och isolerar poolen. Man kan, beroende på modell, montera överdraget ovan mark eller under vattenytan. I vissa fall monteras det i skenor och i andra fall kan de enkelt läggas på manuellt. Det finns också snygg pooltäckning som integreras i trädäcket och som fördragen kan nyttjas som ett trädäck.
Pooltaken är robusta lösningar om du vill ha möjlighet att använda poolen under alla väderförhållanden. Taken är upphöjda så att man kan vistas och simma i poolen under taket. Det är viktigt att alla poolöverdrag och tak har krypskydd och håller för minst en person att gå på.
Belysning i poolen är nästan ett måste. Det ger ett varmt och inbjudande intryck och gör det mysigt att bada på kvällen. Det finns möjlighet att välja olika färger på belysningen som kan skifta efter vilken stämning man önskar.
En inbyggd trappa ger poolen ett lyxigt och exklusivt intryck och gör mycket för trivseln, tryggheten och att poolen blir användarvänlig för alla. En pool med en trappa blir mycket lättare och säkrare att komma i och ur och trappan blir en självklar plats för avkoppling och skönt poolhäng. Så planera gärna in trappan redan från början!
Rent i poolen
Vattnet i poolen hålls rent genom ett reningsverk men också genom att man tillsätter olika kemikalier, som klor som dödar mikroorganismer. Det gäller att ha koll på poolens pH-halt, den kemikaliska reningen och regnvatten gör att den kan förändras därför är det viktigt att testa pH-värdet regelbundet.
Ett alternativ om man vill minska användandet av klor i vattnet är UV-rengöring, det kan då minskas med upp till 80 procent. UV-ljus är en miljövänlig och högeffektiv metod för vattenrening där skadliga bakterier i pool och spabad tas bort. Det är en ganska dyr men bra investering då den håller ditt vatten klart och rent på ett effektivt och miljövänligt sätt.
Ett annat alternativ är en saltklorinator som tillverkar klor genom att man tillsätter vanligt salt till poolvattnet. När det upplösta saltet passerar genom titanplattor produceras kloret i saltklorinatorn som är installerad direkt via vattencirkulationen. Saltet återanvänds i ett slutet kretslopp och underlättar poolens skötsel avsevärt. Ingen manuell tillsats av klor behövs och poolvattnet blir rent, desinficerat och kristallklart. Många upplever att det salta vattnet ger en mjukare, lenare hud och är behagligare att bada i.
För att få bort grövre partiklar har man ett sandfilter eller patronfilter kopplat till poolen. Det måste man ha för att säkerhetsställa en god vattenstandard. Filtret tar bort partiklar från vattnet på mekanisk väg och behöver skötas om ordentligt så det gäller att se till att sanden hålls ren genom regelbundna backspolningar.
En bottensug tar bort de partiklar som faller mot botten likt en dammsugare. De vanligaste modellerna drivs för hand men det finns också automatiska dammsugare som sköter jobbet själva. Det bräddavlopp som finns utmed poolens kanter är viktig för rengöringen av ytvattnet och här fastnar större partiklar som finns på ytan och som enkelt kan plockas bort mekaniskt.
En poolrobot arbetar med inbyggda motorer och samlar upp allt skräp i en inbyggd filterpåse. Filterpåsen kan användas om och om igen då den töms, spolas av och tvättas i tvättmaskinen. Dessutom är det ett bra alternativ för miljön eftersom den sparar på både vatten och kemikalier.
Barnsäkerhet!
Enligt bygglagstiftningen måste du bygga din pool barnsäkert och poolskydd krävs om djupet är större än 20 centimeter. Poolskydd kan vara ett staket minst 90 cm högt och om det finns grind ska den förses med lås. Det kan också vara ett pooltak eller ett pooltäcke som tål att gå på.
Spabad – ett skönt alternativ
Har du en mindre tomt eller bara vill ha ett bad för avkoppling så är spabadet ett bra alternativ. Som bonus så får du ett riktigt hälsofrämjande bad på många sätt med inbyggd massage för trötta muskler. Du kan få allt från varsamt läkande till kraftfullt uppfriskande massage som justeras av inbyggda jetstrålar. Det är inte antalet munstycken och hästkrafter som är viktiga för att uppnå bra massage. Man får en bättre massage genom att ha ett mindre antal vattenstrålar som är effektiva och har olika funktioner, än genom att ha många munstycken men ingen variation. Det är inte heller antalet hästkrafter som är viktigt, utan vattenvolymen och trycket i munstyckena.
Ett spabad är lättplacerat, det behövs inga direkta förberedelser utan det räcker med att du har ett välbyggt trädäck att sätta det på. Ett normalstort spabad väger under full belastning mellan 1500 och 3200 kilo. Det ger ett tryck på cirka 300–500 kilo per kvadratmeter. Spabadet ska placeras i lä och insynsskyddat för att verkligen skapa en plats för lugn och ro och gärna nära husdörren så att det är lätt att använda även under vintertid. En bra lösning är att sänka ner badet i terrassgolvet, det gör det lätt att kliva in och ut ur badet.
Det finns två kategorier av spabad; de som är anpassade för sociala sammanhang och andra som är framtagna för terapeutiska bad. Ett spabad anpassat för terapi erbjuder mer avancerad och kvalitativ massage jämfört med de modeller för den som mest vill sitta och njuta av ett lugnt bad.
För att hålla driftskostnaden så låg som möjligt, är det viktigt att välja ett högkvalitativt spabad som är anpassat för vårt nordiska klimat. Den normala driftskostnad inklusive kemikalier, för ett normalstort spabad som står i lä och där man badar 2–3 gånger i veckan i cirka 30 minuter per gång, ligger på mellan 400–600 kronor per månad varav hälften är el.
Bada bastu – en gammal tradition
Att bada bastu är ett annat sätt att bada. Det gör vi året runt, bastuns utveckling går snabbt framåt och idag badar man bastu på ett helt annat sätt än förr. Man vill gärna att den ska kännas modern och luftig med stora panoramafönster mot en vacker natur. Men en bastu kan byggas i alla prisklasser och storlekar, från den minsta enklaste enmansbastun till en lyxig bastu för flera personer. Ett bastuhus vid strandkanten eller i skogen vid torpet är mångas dröm.
Vill du göra det lätt för dig finns det monteringsfärdiga byggsatser av bastuhus med inredning och bastuaggregat. De är enkla att montera och du behöver inte vara någon snickare. Du kan välja på allt från små enkla till de som är rymliga med omklädningsdel. Har du vatten i närheten så kan du ju till och med bygga dig en alldeles egen bastuflotte där ett svalkande dopp aldrig är långt borta.
En utomhusbastu ryms oftast inom friggebods- eller attefallsramen. Så något bygglov behövs inte men i vissa fall kan en bygganmälan behövas lämnas in.
När man pratar bastu så pratar man givetvis om bastuaggregat. Hur värmer man upp sin bastu? Det finns de som aldrig skulle kunna tänka sig något annat än en vedeldad bastu medan andra vill att det ska vara enkelt och bara vrida på en knapp.
Den vedeldade bastun är klassikern som aldrig försvinner. Den sprakande värmen, aromen av veden och framförallt att se elden värma upp stenmagasinet. Det är något alldeles speciellt med en vedeldad bastu. Det kräver lite mer planering med uppvärmningen men det är det värt då värmen är mjuk och doften underbar. Har du dessutom huggit upp veden själv så blir njutningen ännu bättre. En vedeldad bastu kräver att man kopplar den till en godkänd skorsten för brandsäkerhet och för att slippa röken inne i bastun. Den vedeldade bastun är framförallt populär vid fritidshuset där närheten till natur och vatten gör bastubadandet till en härlig upplevelse under såväl sommar som vinter. Skenet från elden och det trivsamma sprakandet ger en härlig inramning till bastubadandet.
Vill du njuta bastubad ofta och mera oplanerat är eluppvärmning det mest praktiska alternativet. Då kan du också använda dig av finesser som att förinställa uppvärmningen så du kan basta innan eller efter jobbet till exempel. Det är till och med möjligt att via en mobiltelefon starta upp bastuaggregatet så att när du kommer fram till fritidsstugan är bastun badklar.
En modern variant av eluppvärmd bastu är infrabastu eller ett infrarum, som är ett utmärkt komplement till det vanliga basturummet. Infrabastun behöver inte förvärmas utan man kan sätta sig i den med en gång och slå på infran. Strålningsvärmen från infran värmer snabbt kroppen inifrån och hjälper till med kroppens återhämtning efter träningspasset. Det hjälper även vid muskel- och ledvärk tack vare att den infraröda strålningen går direkt in i kroppen och mjukar upp. IR-strålning används i medicinska sammanhang och anses ha egenskaper som lindrar vid reumatism, muskelsmärtor och liknande besvär. Infrabastun kan brukas antigen med ett helt infrarum eller så har man paneler som kan sättas in i den befintlig bastun. Då kan man njuta av ett traditionellt bastubad och samtidigt få de hälsosamma effekterna av infrastrålning.
Bada i vackra badkar utomhus
Naturliga badkar trädgården eller i anslutning till bastun kan både användas som avsvalkande eller uppvärmande. En vedpool är mer än bara en badtunna. Den kan sänkas ned i marken för permanent installation i trädgården, installeras i ett soldäck, eller nedsänkt som en del av altanen. Är den tillverkad i syrafast rostfritt stål har den en mycket lång livslängd och ett bra sätt att öka värdet på fastigheten men framförallt är den en investering i vardagslyx. En badtunna är inbjudande och lyxig året runt. Som ett naturligt helande varmbad under höst, vinter och vår, då badtunnan förvandlar uteplatsen till en året runt-upplevelse. Att krypa ner i ett varmt bad utomhus under den kalla tiden av året är en skön upplevelse och på sommaren bjuder badtunnan på svalkande bad. En vedeldad badtunna är driftsäker och njutsam, det behövs ingen el och man slipper störande ljud från pumpen, istället hörs ljudet av sprakande ved under en stjärnklar himmel.