X

Handdukstork har gått från lyxprodukt till allas badrum

Lyxigt, trendigt & klassiskt handdukstork. En ljus och mjuk väggfärg tillsammans med marmorgolv och mässingsdetaljer ger en lyxig, trendig och samtidigt klassisk känsla. Pricken över i:et är det minimalistiska badkaret Saltholmen och handdukstorken Drottningholm från Nordhem.

Skön lyx med varm frotté från EN handdukstork.
En handdukstork är inte bara praktisk utan ger även badrummet en extra känsla av lyx och välbefinnande. Den har också blivit en läcker inredningsdetalj så varför inte sätta upp en radiator i hallen. Snyggt och praktiskt!
Handdukstorken har gått från att vara en lyxprodukt till att finnas i var mans badrum. Det har också gjort att tillverkarna av badrumsinredning och radiatorer lägger ner mer energi på design och utformning av handdukstorkarna. Det finns flera bra argument för att installera en handdukstork i ett badrum. Det första som man tänker på är ju självklart att den, som namnet signalerar, ska torka handduken. Men en handdukstork skapar även bättre cirkulation i badrummet, vilket minskar risken för fukt och mögel.
Den fungerar även som ett element som kan hålla badrummet varmt och ombonat, även sommartid då husets värmesystem går på lågvarv. När man väljer handdukstork måste man såklart anpassa storleken efter utrymme och väggyta. Har man ett litet badrum kan det passa med en modell med flexibla armar medan den i ett större rum kan vara mer tongivande och ge rummet en extra touch. Varför inte låta den uppta en del av en vägg som ett designelement i form av en stege eller varför inte välja en som ser ut som en skärm, gärna då med bakgrundsbelysning.
Utbudet
Utbudet av handdukstorkar har ökat markant de senaste åren. Från att de har sett mer eller mindre likadana ut så börjar det verkligen hända saker i utformningen. De finns som vertikala stänger med en krok längst upp, som kurviga, runda eller platta. Även här har producenterna börjat kika på inredningstrenderna så nu finns det radiatorer både i guld och mässing eller varför inte special beställa i en färg som matchar resten av inredningen. När man väl har hittat sin favoritmodell så måste man fundera på det tekniska och där finns det framförallt två alternativ, elektriska och vattenburna handdukstorkar. Vilket valet faller på är beroende av om man vill eller kan koppla på ett befintligt värmesystem i huset.
Elektriska handdukstorkar
Det här är kanske det enklaste alternativet som lätt kan installeras av behörig elektriker. I den finns en vätska som värms upp av ström och den har en egen av och på knapp, men kan även kopplas till en timer eller temperaturreglering som reglerar när den ska stängas av eller på. De moderna torkarna har bra termostater vilket gör dem energieffektiva. En elektrisk handdukstork är generellt sett ganska billig i inköp, men det finns alla varianter även här.
Vattenburna handdukstorkar
Kan användas i nästan vilket badrum som helst. De kan antingen kopplas till en befintlig värmekälla eller värmesystem, alternativt drivas med elpatron. Den ger en behaglig och jämn värme och kan, om den är stor nog, ersätta ett vattenburet element. Har man ett vattenburet värmesystem är det ett bra och energieffektivt alternativ att koppla upp det mot detta. Man ska dock vara uppmärksam på att ha termostater som fungerar ihop och inte motverkar varandra. För att en vattenburen handdukstork inte ska bli kall när husvärmen stängs av på sommaren kan den ha en elpatron som man kan slå på. Det finns även möjlighet att koppla på handdukstorken direkt mot varmvattenberedaren, men det är lite krångligare.

Med sin stringenta design har serien Line förmågan att passa in överallt. Den finns i olika längder och går att beställa i stort sett vilken färg som helst! Fotograf: Mikael Strinnhed för INR

Vi är vana vid att ha handduksvärmare i våra badrum, men Smedbos serie Dry fungerar minst lika bra att placera i hallen för att torka och värma fuktiga kläder. Dessutom ger den ett extra värmetillskott. Finns i tre storlekar. På bilden syns även Dry Multikrok, Dry Hylla samt Dry badlakankrok.

Sanovas exklusiva handdukstorkar i mässing är handgjorda med en unik känsla för kvalitet och design.

Handdukstorken Vento har en spännande form – strikt och funktionalistisk från Svedbergs.

Flores från Purmo går att få antingen rak eller böjd. Har du lite mer plats i ditt badrum väljer du med fördel Flores C på bilden som är böjd och därmed ger rejält med utrymme för handdukarna. Finns att få i olika storlekar och valfri kulör.

Bandai Ir ger en skön komfort i badrummet eller köket. En separat termostat kontrollerar temperaturen med hjälp av infraröda signaler och kan placeras så att den är lätt att komma åt. Termostaten manövreras manuellt eller med en inbyggd timer som kan ställas in på full effekt i två timmar vid två tillfällen per dag. Finns i silverlack och i 18 kulörer, pris från 5 150 kr. Från LVI.

Badrumsmiljö med Kaknäs handdukstork och Haverdal badkar från Nordhem.

Flera av Sanovas handdukstorkar tillverkas i England för hand av Brian Parry. På så sätt har man full kontroll över slutresultatet.

Handdukstorken Zanto från Svedberg har praktiska knoppar att hänga de våta handdukarna på.

Koppar är en fortsatt het trend under 2016 men nu är även guld på frammarsch i inredningsbranschen. Därför har Sanova utökat sitt sortiment med bland annat handdukstorken Crosby. Tillverkad för hand i England av Brian Parry.

Badrumsmiljö med Kaknäs handdukstork i närbild och Haverdal badkar i förgrunden. Allt från Nordhem.

LÄS MER OM BADKAR LÄS MER OM POOLER LÄS MER OM GOLV

 

 

 

 

 

Jimmy Johansson:
Relaterade inlägg