Ett livligt badrum behöver en stadig handdukstork – här i en modell från Skånska Byggvaror.
Peter Karlsson från Nordhem ger dig massor av tips och information för att du ska kunna finna bästa modell som passar för just ditt användningsområde och badrum.
Dina bästa råd inför val av handdukstork?
Välj en design som du gillar! Handdukstorken ska förhoppningsvis sitta uppe i många år så välj en som är snygg och i bra kvalitet, det tjänar du på i längden. Fundera över vilken uppvärmningsmetod du ska använda. Välj mellan eldrift, vattenburet som är kopplat till det centrala värmesystemet eller kombidrift för både centralvärme och eldrift.
Vilken funktion ska handdukstorken fylla?
Ska handdukstorken ersätta ett element och vara en ensam uppvärmningskälla i badrummet? För detta behövs en ganska hög effekt, generellt räknar man med 50-80 watt per kvadratmeter. Förmodligen behöver man en modell med tätt mellan rören och därmed mer yta att avge värme från. Om handdukstorken endast delvis ska vara en uppvärmningskälla, kanske som komplement till golvvärme? Då behöver effekten inte vara så hög. Ska handdukstorken endast användas för att få varma handdukar så kan man välja en enklare elversion med låg effekt.
Vilket uppvärmningssystem finns i huset?
Effekten skiljer ganska mycket om man har ett lågtemperatursystem som till exempel värmepump eller ett högtemperatursystem som fjärrvärme, ved och oljepannor. Detta är viktigt att tänka på om man ska ha handdukstorken som en ensam värmekälla.
Vilken yta finns att tillgå för handdukstorken?
Om man har ont om utrymme i sidled så kan man välja en vertikal modell som är hög men inte så bred. Tips! Låt handduken hänga fritt så att luftcirkulationen kommer åt att torka handduken. Det är nämligen inte handdukstorkens värme utan den varma luften som cirkulerar som torkar handduken.
Vilken variant väljer folk främst i dagsläget?
Det är tre typer av handdukstorkar som går mest. Den som säljs allra bäst är den vertikala modellen med stående rör och praktiska krokar att hänga handdukarna på. Ex. Rosendal och Carlsten. En annan modell som är populär är den klassiska och stilrena ”stegen”, med glest mellan rören och lätt att hänga handdukar, till exempel Nääs. Den tredje typen är en elektrisk, flexibel handdukstork med svängbara armar/bågar, till exempel Fiskebäck och Vaxholm. Krom är fortfarande den yta som är absolut mest populär.
Ett vanligt misstag köparen gör?
Att inte tänka på vilken funktion handdukstorken ska fylla. Man tänker inte på att den inte är varm på sommaren om den endast är kopplad på centralvärmen. Det är då man kanske behöver den som mest eftersom det kan vara hög luftfuktighet, vilket gör att handdukarna torkar dåligt. Lösningen är att komplettera med eldrift! Man har inte heller tänkt på rör- och eldragning i badrummet, vilket kan skapa problem när man ska sätta upp handdukstorken.
Handdukstorken Colourline från Pax är uppiggande i sin gula färg, driftsäker och energisnål. Pris 1 960 kr.
En annorlunda variant är Sanovas modell som är formad som ett gem. Den anpassas dessutom helt efter dina behov i form av mått, design, och färg. Modellen går anpassa för el- eller vattendrift och den kan också monteras på VVC-system.
Westerbergs stilrena och praktiska modell Tempo Ladder 1200 i rostfritt passar många väggar med sina raka rör, inbyggd el-slinga och strömbrytare. Pris 5 495 kr.
LÄS MER OM RENOVERING AV BADRUM
LÄS MER OM GOLV
LÄS MER OM KAMINER