Bastun gör den till verklighet? Vinter som sommar. För ensam avkoppling och en stunds meditation? Eller tillsammans med familj och vänner på en ledig dag? En bastu kan upplevas och nyttjas på olika sätt. Men den är alltid underbar. Vi hjälper dig med checklistan inför bastuköpet.
Bygga bastun själv eller monteringsfärdigt
Idag är monteringsfärdiga bastulösningar prisvärda och ofta smarta till ytan sett för att kunna passa in även i ett litet badrum. Tänk på bara att ett basturum som du köper monteringsfärdigt, kanske får ytterligare kostnader i form av elinstallationer och ventilation. Det är inte särskilt komplicerat att bygga sitt eget basturum. Det är ingen skillnad i att bygga en vedeldad bastu eller en eldriven. Skillnaden är att hänsyn måste tas för utrymme av veden. Och att du kanske behöver hjälp av en behörig elektriker för att dra el och belysning. Dessutom måste golvet runt eldstaden vara eldfast utifall att gnistor kommer lösa. Värmeaggregatet får inte vara placerad så att träet i bastun kan ta eld. Givetvis går det också att låta en snickare platsbygga bastun. Det är dessutom rotavdragsgillt.
Placering
Bastun är inte längre något vi vill placera i källaren. Nej, den ska vara lättillgänglig för hela familjen och kanske även nyttjas som en samlingspunkt för vänner och bekanta. Så placera den där den snygga designen just du valt syns. Har du en naturtomt eller strand där du fått tillåtelse att placera en bastu, måste det starkaste tipset vara att komma ihåg fönsterplacering och utsikt. Var går solen ned som ger dig en vacker solnedgång att beundra?
Vilken typ av bastu?
Torrbastun kräver lite skinn på näsan och håller över 100 grader och är väldigt torr och varm. Våtbastun är den klassiska bastun som fortfarande är den stora favoriten i Sverige. Idag finns det möjligheter att komma hem till en badklar bastuanläggning efter en lång arbetsdag eller kanske en dag i skidbacken. Genom en vanlig mobiltelefon eller förinställd uppvärmning på bastuaggregatet är eluppvärmning ett praktiskt val. Men har du mer tid och hellre vill njuta av eldens sken och sprakande, så är vedeldad bastu nog mer din melodi. Och visst känns det mer genuint att vedelda om du har förmånen att ha en bastu på en naturtomt eller nere vid vattnet där du springer ut i sjön eller havet. Då blir elden inne i bastun något att samlas kring och njuta av tillsammans. Värmen känns annorlunda och doften från brinnande trä är underbar. Det är också en naturlig lösning för den som vill ha en separat bastubyggnad utomhus, särskilt om den är förlagd ute på landet där tillgången till ved är stor. Kanske vill du även slippa kostsamma ledningsdragningar för eldrift till en fristående bastu.
Ångbastu är en mild variant av bastubad som badas i 45–65 grader, vilket många upplever som en behaglig badtemperatur. Denna temperatur i kombination med en kontinuerlig och automatisk tillförsel av ånga ger 40–65 procent luftfuktighet i ditt basturum. En ångbastu som köps i byggsats är ofta designad som en stor duschkabin. Infraröd bastu sägs ha många positiva effekter så som detox, lindra hudbesvär, stelhet mm. Kroppen värms upp direkt av strålningsvärmen, inte genom varmluft. Värmen tränger upp till 3 gånger så djupt in i kroppen som vid traditionell bastu. Värmen når cirka 4,5 centimeter in i vävnader och leder och är mycket effektivt för att mjuka upp spända och ömma muskler samt lindrar stelhet och värk. En infraröd bastu beskrivs enklast som en lågtemperatursbastu som ger samma värmekänsla som den värme vi får av solen. Den låga temperaturen, 40-50 grader, gör det möjligt för personer att bastubada, som annars inte finner sig komfortabla i allt för höga temperaturer eller på grund av hälsoskäl, t ex högt blodtryck.
Olika aggregat
Vedeldade bastuugnar kan liksom elaggregat ha stenmagasin med bastustenar för att ge varma bastubad under lång tid. Vedeldade bastuugnar kan kombineras med en murgryta. Har man inte plats med en murgryta kan en mindre varmvattenbehållare kopplas direkt på ugnens sida. Murgryta är en vedeldad vattenkokare för att få varmt vatten att tvätta sig eller som förr att tvätta kläder. Välj gärna en ugn med glaslucka så du ser den vackra elden. Elaggregat finns i mindre och större format. De mindre är ofta vägghängda. För basturumsvolymer mellan cirka 9 och 15 kubikmeter krävs nästan alltid lite större bastuaggregat med högre uppvärmningseffekt. De flesta aggregat i denna storlek är monterade mot golvet. När man köper bastuaggregat av större storlek styrs ofta funktionen via en manöverpanel eller styrenhet, som monteras utanför själva basturummet. Med en stenkorg (RALF för in bild nr 15) kan du utnyttja även värmen från rökkanalen. Bastubadet förlängs när vattnet rinner ner längs stenarna i korgen till stenarna i bastuugnen. Pris 418 kr hos Saunainter.
Ventilation
Det är viktigt att tilluftsventilen placeras mitt under bastuaggregatet. Tilluftsventilen ska alltid vara helt öppen. Tilluften till bastun ska komma från samma utrymme som där dörren till bastun finns. Avståndet mellan till- och frånluften ska vara maximalt. Frånluftsventilen ska vara placerad diagonalt över bastun i förhållande till tilluftsventilen. Den ska sitta högt på väggen eller i taket och ha samma area som tilluftsventilen. Frånluften ska ledas tillbaka till det rum som tilluften tas ifrån och aldrig mynna ut i det fria. (Eftersom det ”alltid” är ett undertryck inomhus kommer frånluftsventilen i så fall att fungera som tilluft.) Ett eventuellt tomrum ovanför bastun ska vara ventilerat. Fortfarande gäller att frånluften ska ha förbindelse med det utrymme tilluften tas ifrån. Källa: XL Bygg
El
Till bastuaggregaten används i första hand 3 fas ström med 400 volts spänning mellan faserna. Belysningen går däremot över 1 fas 220 Volt. Regleras temperaturen elektroniskt fordras dessutom en svagströmskrets.
Säkerhet
Timer i bastun.
Skydd runt bastuaggregatet.
God kvalitet på träet på lavarna så du ej får stickor.
Installera en larmknapp.
Halkmatta.
En dörr från bastun som enkelt ska kunna knuffas upp inifrån bastun.
Aggregatet ska vara så konstruerat att lufttemperaturen blir högst 110 grader. Man kan dessutom installera en extra värmebrytare inne i bastun.
Anlita en behörig elektriker.
Att du har som rutin att alltid ta en titt in i bastun innan du slår på aggregatet och undvik att använda hink och andra
attiraljer av plast i bastun.
De tre viktigaste komponenterna i din bastu är riktigt bra bastusten, rent dricksvatten för badkastning och ett bra bastuaggregat
LÄS MER OM BADRUM