Glöm all stress, sjunk in i dina egna tankar och njut av värme och välbehag. I bastun finns möjligheten att bara fokusera på nuet och dig själv. – vilket hösten och vintern bjuder in extra mycket till.
Krister Borg från bastupunkten.se ger här sina matnyttiga svar för dig som är sugen på bastande på en högre och mer trivsam nivå.
Vilka olika bastutyper erbjuder ni?
Bastupunkten erbjuder Finsk fuktbastu, vedeldade och elektriska aggregat med gigantiska stenmagasin. Med ett bra bastuaggregat kan du erhålla mycket fuktiga bad, nästan som i en ångbastu.
Vad har bastustenarna för betydelse i bastun?
Bastustenens kvalitet påverkar hela badets kvalitet, och dessutom speciellt för astmatiker som ofta känner obehag vid bastubad. Dålig bastusten förstör helt enkelt bastuns luft. Se till att välja en stentyp som är garanterat emissionsfri, som är hållbar och inte vittrar sönder och som ger en lång utdragen förångning vid badkastning. Det finns bara ett fåtal stentyper som klarar dessa kriterier, och allra bäst är en keramisk bastusten som tillverkas av Kerkes i Finland. Den är bränd vid 1 380 grader och har intagit en kristalliserad form som gör den hållbarare än natursten och helt emissionsfri.
När man bygger bastu ska man då använda Bastufolie eller ej?
Det ska absolut användas. Värmen i bastun driver ut fukten, varför vissa säger att bastun är husets torraste rum. Men fukten som drivs ut måste ju ta vägen någonstans och utan bastufolie kondenserar fukten inne i väggarna. När du idkar badkastning så kan du höja den relativa fuktigheten till 100 procent, en ånga som sen kondenserar i dina väggar om du inte har någon ångspärr. Det blir alltså fuktigare än i ett badrum och därför ska du ha kontroll på vart fukten tar vägen. Den aluminiserade bastufolien har flera funktioner: den hindrar felaktig fuktvandring, den reflekterar tillbaka värme, den är tätare än plast och släpper heller inte igenom lukt.
Ventilationen i bastun, vad är viktigt att man tänker på?
Traditionell ventilation tar in luft vid golvet och släpper ut den i taket. Om man i privatbastun istället evakuerar luften från en lägre höjd, till exempel i samma nivå som nedre bastulaven, så får man en utjämning av temperaturen mellan huvud och fötter. Man får helt enkelt ner värmen även till fötterna. Detta ger med mycket enkla medel ett mycket skönare bastuklimat. I den offentliga bastun där det finns mekanisk tilluft så trycker vi in luften ovanför bastuaggregatet, på det sättet får de badande dessutom syresatt luft som gör baden ännu skönare. Här finns också pengar att spara, eftersom man evakuerar luften lågt så evakuerar man också luften som har lägst energiinnehåll.
Finns det några hälsoeffekter av bastandet?
Ja, en ofta förbisedd nytta med bastubad är att värmen löser upp knutar och stelhet i musklerna, den som badar bastu ofta har ofta mindre problem med nacke och axlar, det kan massörer vittna om. Om bastubadet dessutom sker efter ett träningspass så förlängs kroppens transpiration och kroppen fortsätter att genom huden avlägsna slaggprodukter. Bastubad bör ske på kvällen och då mattar du ner dig så du somnar bättre.
Vilka tillbehör rekommenderar du?
Det finns speciella bastuljus med vax och fuktgivande vegetabiliska oljor, tänd ljuset, låt oljan smälta och ringla oljan över din partners kropp och massera, ger en oerhört skön effekt. Oljan blir inte het som stearin utan intar bara en behagligt varm temperatur. Sen behöver en bastu en rejäl bastustäva. En nyhet hos oss för i år en bastustäva i biokomposit, dvs den är tillverkad av cellulosafibrer och plast vilket gör den hållbar och återvinningsbar.