Att skapa sig en yta för rekreation och bastubad utomhus går att göra på många sätt. Du kan exempelvis bygga bastu i en friggebod, på en brygga eller i ett gammalt båthus, köpa en färdig bastutunna eller slå på stort och få en ordentlig och inredd bastu levererad och färdigmonterad på plats. Ta dig tid att planera ditt val med de välgörande framtida bastubaden i åtanke.
Nils-Olof Westberg från Bastuspecialisten har gedigen erfarenhet av bastubad och vad som händer i branschen. Här ger han dig svar på några frågor innan du bestämmer dig för vad just du är ute efter.
Vad är bastandet bra för?
Bastubad är ett fredat utrymme för avkoppling och ostörda samtal. Inga mobiler eller datorer som konkurrerar om uppmärksamheten. Den sköna känslan av både inre och yttre rening bidrar till ett stort mått av välbefinnande.
Vilka alternativ finns om man vill ha en utomhusbastu?
Bastun kan byggas både som fristående hus, bastu på flotte eller bastutält. Uppvärmningsmässigt är det vanligen vedeldat eller elektriskt bastuaggregat som valet står emellan. Gasol förekommer i mycket blygsam omfattning.
Vilka fördelar finns det att ha bastun ute?
Ett separat hus kan i bästa fall ligga nära sjökanten, vilket bastumässigt är en stor fördel.
Ofta finns större möjligheter att skapa mer plats för bastun vilket gör alternativet vedeldad bastuugn möjligt. I en befintlig byggnad kan skorstensinstallationen bli lite mer krävande beroende på om huset t ex är i flera plan.
Vad är nytt gällande att basta utomhus?
Nytt är att bastuhus inom kort kan byggas upp till 25 kvm utan bygglov. Förslaget från vår bostadsminister att utöka friggebodarna från 15 till 25 kvm skapar många möjligheter. Bastun som sådan i byggnaden påverkas av samma trender som om den byggs inne i ett befintligt hus.
Vilka tillbehör rekommenderar du?
I grunden behövs bara några få tillbehör. Termometer, skopa och bastustäva för att badet ska kunna genomföras enligt klassisk ritual. Vi har hundratals tillbehör som förhöjer både komfort och design. Belysningsskärmar, sittplattor, sandur, nackstöd, bastudofter, textiler i linne och frotté för att nämna några.
Bastubadets 3 moment
1. Uppvärmning
Det är under bastubadets hetta som kroppens endorfiner strömmar, din ämnesomsättning sätter fart och ditt välbefinnande ökar. Testa dig fram vilken temperatur som känns bäst.
2. Avkylning
Efter uppvärmningen, som går att göra på många sätt, är det dags för avkylning. Vissa föredrar att ta en kall dusch, medan andra gärna hoppar rätt ner i en isvak eller rullar sig i snö vintertid.
3. Vila
Bastubadet i sig ska inte stressas fram utan tänk på att avsätta tid för dig, ditt umgänge och din avkopplings skull. Tänk också på att verkligen vila efteråt och känn hur badet gjort nytta för kropp och själ. Glöm inte att reglera vätskebalansen.