Sten har skapat sig ett badrum utöver det vanliga, stort och lyxigt med både jacuzzi och champagnekyl. Om du nu inte har en herrgård till förfogande och känner dig sugen på att istället förvandla till vardagsrummet eller något annat stort utrymme till dina drömmars spaanläggning så finns det en hel bunt regler och rekommendationer att ta hänsyn till. Och som ibland kan vara svåra att hålla reda på. Därför har vi på BadExtra frågat Bengt Jonasson från Svensk Våtrumskontroll, GVK, om vad som gäller just nu.
Vad är viktigt att tänka på om man ska bygga om ett ”vanligt” rum till badrum?
Förslagsvis läser man till att börja med Säkra Våtrum, GVKs branschregler för tätskikt i våtrum. Man ska inte ha för bråttom och förmodligen inte välja efter ”lägsta pris”. I längden är det ju ändå kvalitet man värdesätter varje dag man går in i sitt badrum.
Är det några utrymmen i ett hus som är direkt olämpliga att bygga om till badrum?
Källare i gamla hus med tillskjutande fukt med uppreglade väggar. Ofta vill man ha golvvärme och keramik. Det blir stora energiförluster med golvvärme och det är inte trivsamt med kalla golv. Olämpliga utrymmen kan även vara golv med svagt träbjälklag som kan äventyra tätskiktet. Om man ska lägga klinker på träbjälklag bör golvet förstärkas.
Regler för våtrum verkar ändras hela tiden och det kan ibland kännas svårt för en ”vanlig” husägare att hänga med i svängarna.
De ändras inte så ofta om många tror. Men tyvärr finns det folk som är okunniga. Det finns också de som vill tjäna pengar, till exempel genom att påstå att man inte få ha vanlig kartonggips i våtrum eller att plastmatta inte är godkänt som tätskikt under klinker och bakom kakel. Trots att plastmatta antagligen är det säkraste tätskiktet och det som försäkringsbolagen och många storbyggare föredrar.
Hur är det nu egentligen, får man ha gipsskivor på väggarna i ett badrum?
Kartonggips är okej och perfekt att montera både plastmatta och tätskiktsfolie på. Om man ska ha kakel som binder fukt i bakomliggande fästmassa måste man välja ett tätskikt med högt ånggenomgångsmotstånd. Då är plastmatta eller tätskiktsfolie det enda fackmässiga alternativet i våtzon 1.
Måste man ha tätskikt överallt i badrummet?
Boverket säger att bad- och duschrum är sådana utrymmen som normalt kräver vattentätt skikt på golv och på väggar. Men det är inte nödvändigt att ha tätskikt på hela väggen om man inte har vattenbelastning på hela väggen.
Är det bäst med våtrumsskivor eller vätskebaserat tätskikt?
Särskilda fördyrande våtrumsskivor behövs inte om man vid kakling väljer tätskikt av plastmatta eller tätskiktsfolie
Var finner jag som konsument enklast uppdaterad information om våtrumsregler?
Vi tycker nog att GVKs hemsida är tämligen bra.
Hur ser du på regler, material och förfarande i våra badrum i framtiden?
Vi uppdaterar fortlöpande godkända produkter på GVKs hemsida. Det blir alltmer tryck från beställare och skadeförsäkringsbolag att upphandling ska ske av auktoriserade företag.
Info: https://www.gvk.se/
.